Synopsis

Synopsis Ixion: Een kwantum-affaire

In vier generaties heeft de West-Vlaamse familie Kesteloot een bloeiend bedrijf uitgebouwd.

Ze wonen in een kasteel op een uitgestrekt domein en leven op grote voet. De pater familias, René Kesteloot, heeft met zijn achttienjarige zoon een problematische relatie. Die enige zoon, Herman, heeft zo zijn eigen problemen. Bij de geboorte was er wat mis met zijn benen en daardoor heeft hij een groot stuk van zijn jeugd in het ziekenhuis gelegen. Zijn sociale vaardigheden hebben eronder geleden en een nooit ingeloste behoefte aan seks beheerst sindsdien zijn doen en laten. Voor zijn verjaardag krijgt hij van zijn ouders een Ferrari cadeau.

In hetzelfde West-Vlaamse dorp waar de Kesteloots wonen, leeft een op pre-pensioen gestuurde Antwerpenaar, Alain Vandenbergh. In een poging nog iets te maken van zijn leven besluit Alain schilderlessen te gaan volgen. Zijn enige andere hobby is discussiëren en filosoferen over wereldproblemen, in zijn stamcafé. Zo is hij ook in contact gekomen met een Marokkaanse ingenieur, Rafik Muhandis, die in het bedrijf van de Kesteloots werkt. Van het een komt het ander en Herman, Alain en Rafik worden ondanks hun zeer uiteenlopende achtergrond kameraden.

Deze roman gaat over het avontuur dat ze beleven. Het boek is opgebouwd uit verschillende laagjes, kleine hints en sleutels die verwijzen naar een mythe uit de Oudheid en het besef dat ons leven in al zijn gecompliceerde facetten voorspelbaar komisch is, en tragisch tegelijk.

Een verdwenen geleerde en een schilderij van Rubens spelen een bijzondere rol in de ontknoping.

Het schilderij IXION van Pieter Pauwel Rubens, bestaat echt en is recent verhuisd van het Louvre museum in Lens (Noord-Frankrijk) naar het Louvre museum in Parijs. Wie goed kijkt merkt dat de tepel van de godin Hera niet op de juiste plaats staat. Het is een bezoekje aan het museum waard, weliswaar nadat je dit boek hebt gelezen. Dan weet je waarom!