De mythe van IXION

In Thessalië, een provincie op het vasteland van Griekenland woont Ixion, de koning van een ruitervolk dat een liederlijk leven leidt. Paarden, drank, vrouwen, en feesten, veel feesten. Op een dag wordt  Ixion verliefd op Deia, de mooie, enigszins frêle dochter van de welgestelde Deioneus. Die ziet een huwelijk tussen zijn dochter en de flierefluitende koning niet zitten… tot er een bruidsschat wordt beloofd.

De bruidsschat wordt nooit betaald en Deioneus is gepikeerd, hij wil revanche en steelt de mooiste merries uit de stallen van Ixion. Natuurlijk wil die zijn paarden terug en hij nodigt Deioneus uit, zogezegd om er eens over te praten en het probleem op te lossen tussen pot en pint. Echter wil of kan Ixion zoveel geld voor de bruidsschat niet ophoesten, dus verzint hij een list. Hij laat een diepe put graven op de oprit van zijn huis en bedekt de bodem met gloeiende houtskool. Als zijn schoonvader arriveert duwt Ixion hem in de put. De oude man roept nog iets maar hij verbrandt levend en volgens de mensen die erbij waren was het een afgrijselijke dood.

Ixion wordt beschuldigd van moord en hij valt bij iedereen in ongenade. Ook bij de goden van de Olympus, die nochtans veel gewoon zijn. Na verloop van tijd gaat Zeus zich ermee bemoeien. Ixion is alom bekend als een feestbeest, en tot dat voorval was hij een graag geziene gast. Zeus stelt voor Ixion te pardonneren en nodigt hem opnieuw uit aan de tafel van de goden. Hij laat verstaan dat ze de spons zullen vegen over het verleden.

Eens het feest op gang komt houdt Ixion zijn manieren niet, erger nog: hij drinkt als een tempelier en probeert om de godin Hera te versieren. Zij is de vrouw van Zeus! Zeus, gelooft zijn ogen niet, hij wil testen hoever Ixion zal gaan en hij tovert een kopie van Hera, die lijkt als een tweelingzus op het origineel. Ze verschijnt in een wolk en haar naam is Nevele. Ixion, die ondertussen crimineel zat is, heeft niks in de gaten en neukt met de wolk.

Na een woelige nacht gaat Ixion overal rondbazuinen dat hij het gedaan heeft met de vrouw van Zeus. En dat is er teveel aan. Ixion wordt naar de Tartarus gestuurd en vastgeklonken op een brandend rad, gedoemd om tot het einde der tijden geroosterd te worden in de vlammen.

Tot op vandaag draait hij rond.