De mythe van IXION

Ixion woont in Thessalië, een Griekse provincie. Hij is de koning van een ruitervolk dat een liederlijk leven leidt. Paarden, drank, vrouwen en feesten, veel feesten. Op een dag wordt Ixion verliefd op Deia, de mooie en frêle dochter van de welgestelde Deioneus. Die ziet een huwelijk tussen zijn dochter en de flierefluitende koning aanvankelijk niet zitten. Tot er een bruidsschat wordt beloofd…

Ixion betaalt die bruidsschat echter niet. Uit revanche steelt Deioneus de mooiste merries uit de stallen van Ixion. Ixion wil zijn paarden natuurlijk terug en verzint een list. Hij nodigt Deioneus uit om even langs te komen om alles uit te praten. Op de oprit van zijn huis laat hij een diepe put graven en de bodem bedekken met gloeiende houtskool. Als zijn schoonvader aankomt duwt Ixion hem de put in. De oude man verbrandt levend. Een verschrikkelijk einde.

Ixion wordt beschuldigd van moord en valt bij iedereen in ongenade, ook bij de goden van de Olympus waar hij tot het voorval een graag geziene gast was. Na verloop van tijd stelt Zeus voor de spons te vegen over het verleden. Hij nodigt Ixion opnieuw uit aan de tafel van de goden.

Op het feest drinkt Ixion als een tempelier en hij probeert godin Hera, de vrouw van Zeus, te versieren. Zeus gelooft zijn ogen niet. Om te testen hoever Ixion zal gaan, tovert hij een kopie van Hera die als een tweelingzus op haar lijkt. Ze verschijnt in een wolk en haar naam is Nevele. De intussen dronken Ixion heeft niks in de gaten en heeft seks met de wolk.

Ixion bazuint nadien overal rond dat hij het gedaan heeft met de vrouw van Zeus, en dat is er te veel aan. Zeus stuurt Ixion naar de Tartarus en klinkt hem er vast op een brandend rad, gedoemd om tot het einde der tijden geroosterd te worden in de vlammen.

Tot op vandaag draait hij daar rond.